Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030 - УЧЕЊЕ 2030

Во рамките на ЕРАЗМУС + Програмата од клучната акција 2 – Соработка за иновации и размена на добри практики - Акција:  Стратешко партнерство за високо образование, УКЛО е дел од Конзорциумот на проектот "Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030"-УЧЕЊЕ 2030. 

 

 

 

Основната цел на овој проект е Подготвување на наставниот кадар во високото образование  согласно предвидените промени што треба да се случат во образованието до 2030 во ЕУ имајќи ги во предвид зголемените потреби за индивидуално учење на студентите.

Посета - Универзитет Ополев Полска

На 08.05.2018 во посета на ФТУ беше делегација од Ун. во Ополе Полска. Беше остварена размена на искуства. Г-ѓа Халина Паалмер-Пистарк како Еразмус коордунатор размена искуства и можности со Проф. Д-р Ирина Петровска, Еразмус коордунатор за ФТУ  

Продеканот на ФТУ учествуваше на настанот Модел на Светска Царинска Организација во Руската Царинска Академија

Продеканот на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со двајца претставници од студентите учествува на настанот Модел на Светска Царинска Организација во Руската Царинска Академија. Продеканот одржа и предавање на тема Светска Царинска Организација пред студентите на академијата. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector. It will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding.

Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Огласна табла

Саем за Високо Образование во САД 2018

17/04/2018 - 13:56

Американските Катчина/EducationUSA центри во Скопје, Битола и Тетово со поддршка на Американската Амбасада во Македонија по петти пат во Скопје го организираат Саемот за Високо Образование во САД 2018.

Саемот ќе се одржи на 19ти април 2018 во Мериот хотел со почеток од 17:00 до 19:00 часот.

На овој Саем учество ќе земат претставпици од 11 американски високо образовни институции кои нудат додипломски и постдипломски образовни програми. Овие програми се од особен интерес за професорите и студентите кои сакаат да ги продолжат студиите во САД.

СООПШТЕНИЕ - испити кај Проф. Д-р Снежана Дичевска

17/04/2018 - 11:38

Испитите кај проф д-р Снежана Дичевска се одложуваат на 25.04.2018 година (среда) во 12 часот.

ИЗВЕСТУВАЊЕ до апсолвентите за слики

16/04/2018 - 14:21

Апсолвентите можат сликите да ги земат од кај Сашка во теков на неделава од 12:00час до 14:00час

Известување - Проф.д-р Мирјана Секуловска

13/04/2018 - 14:52

Термини за полагање на прв и втор циклус на студии - Проф.д-р Мирјана Секуловска

 

Почитувани студенти,

Ве известуваме дека Испитите кај Проф.д-р Мирјана Секуловска во Априлска сесија 2018 ќе се одржат во следните термини:

Прв циклус на студии: Петок(20.04.2018) во 12:00 чсаот

Втор циклус на студии: Петок (27.04.2018) во 12:00 часот

 

Предметен професор: Проф.д-р Мирјана Секуловска

СООПШТЕНИЕ за испитите во Априлска сесија кај Проф. Д-р Лилјана Баткоска

13/04/2018 - 13:08

Се известуваат студентите од II и III циклус на студии дека испитите во Априлска сесија кај Проф. Д-р Лилјана Баткоска ќе се одржат на ден 16.04.2018 (понеделник) во 11 часот.

 

Од предметниот професор

СООПШТЕНИЕ - Пракса - ХРМ, ГИД и Гастрономија

12/04/2018 - 12:55

Се известуваат сите студенти од насоките ХРМ, ГИД и Гастрономија, кои треба да изведуваат пракса во летниот семестар 2018 да се пријават и заведат во список кај м-р Климент Арнаудов најкасно до четврток 19.04.2018.

Соопштение - проф. Д-р Пеце Николоски - Испити

11/04/2018 - 18:42

Испитите кај проф д-р Пеце Николовски на насока БФК ќе се одржат на 13.04.2018 година (петок) во 9 часот.

Партнери