Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Учество на натпреварот Социјално претприемништво 2016 (Social Impact Award 2016)

05/04/2016 - 01:11

На 07.04.2016 година со почеток во 11:00 часот во амфитеатарот на ФТУ Охрид ќе се организира настан – предавање за студентите на ФТУ - Охрид и информирање за потенцијално учество на натпреварот Социјално претприемништво 2016 (Social Impact Award 2016). 

УКЛО ќе биде дел од мрежата на лиценцираниот избор за награда за социјално претприемништво 2016 (Social Impact Award 2016) што ќе им овозможи на нашите студенти да бидат креатори на својата иднина и ќе придонесат во развојот на општеството.

Поправен I колоквиум Менаџмент на Човечки Ресурси

01/04/2016 - 16:47

Се известуваат студентите кои го слушаат предметот Менаџмент на Човечки Ресурси дека поправниот I колоквиум ќе се одржи на ден 13.04.2016 (среда) во 9 часот, а на ден 06.04.2016 ќе се одржат часовите предавање.
 

Испитна сесија април 2016 - Велес

30/03/2016 - 21:14

Пријавување на испитите ќе се врши во службата за студентски прашања од 28.03.2016 до 01.04.2016 година

СТУДЕНТИТЕ ДА ГО ПОЧИТУВААТ ОПРЕДЕЛЕНИОТ РОК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИТЕ ДОКОЛКУ ЗАДОЦНАТ СО ПРИЈАВУВАЊЕТО ТРЕБА ДА УПЛАТАТ ПО 400 ДЕНАРИ ЗА СЕКОЈ ИСПИТ
 

Распоред на испити

Колоквиуми по АНГЛИСКИ ЈАЗИК 4

30/03/2016 - 21:08

АНГЛИСКИ ЈАЗИК 4

  • Колоквиум 1 (писмено) 25.04. 2016 во 10.00 ч.
  • Колоквиум 2 (sightseeing tour) 26.04.2016 во 10.00 ч.
  • Консултации и подготовка за Кол.1 18.04.2016 во 10.00 ч.

Проф. Д-р Ирина Петровска
 

ПРАКТИЧНА РАБОТА ЗА ТУРИЗАМ, ХРМ и ГИД

29/03/2016 - 00:54

Им се соопштува на студентите од насоките Туризам, ХРМ и ГИД  дека на ден 31.03.2016 ќе се одржи средба за дефинирање на начинот за реализација на практичната работа за учебната 2015/2016.

I Колоквиум по предметот ЖИВОТНО И ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ

29/03/2016 - 00:38

Се известуваат студентите од Охрид, III година насоката ОСИГУРУВАЊЕ кој слушаат предметот ЖИВОТНО И ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ дека I Колоквиум е закажан на ден 04.04.2016 година (Понеделник) во 14 часот.

 

 

Предметен наставник,
Проф. Д-р Братислав Милошевиќ

Испитна сесија АПРИЛ 2016 г.

24/03/2016 - 02:06

Пријавување на испитите ќе се врши во службата за студентски прашања од 28.03.2016 до 01.04.2016 година

Распоред на испити:

Предавањата по предметот Осигурителни операции кај М-р Трајче Латиноски

24/03/2016 - 02:01

Предавањата по предметот Осигурителни операции кај М-р Трајче Латиноски ќе се одржат на ден 25.03.2016 год. (петок) со почеток од 10 часот.

Партнери