Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Резултати од испитот по Царинско познавање Познавање на стоките со наука за исхраната и

17/09/2015 - 18:46

Резултати од спроведениот одложен испит по Познавање на стоките со наука за исхраната на ден 17.09.2015 

Резултати од испитите кај Проф.д-р Лилјана Баткоска

17/09/2015 - 18:34

Резултати од испитите кај Проф.д-р Лилјана Баткоска:

Предавања по предметите Културно наследство и Заштита на културното наследство

17/09/2015 - 10:16

Им се соопштува на студентите дека ПРЕДАВАЊАТА по предметите КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО и ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО кај Проф. Д-р Сашо Коруновски се закажуваат на ден 23.09.2015 - СРЕДА во 08:30 ЧАСОТ.

Предметен наставник:
Проф. Д-р Сашо Коруновски

Резултати од дополнителното полагање по Aнглиски јазик

16/09/2015 - 12:18

Резултати од дополнителното полагање по предметот АНГЛИСКИ ЈАЗИК одржан на 14.09.2015.

РЕЗУЛТАТИ
 

Испитите закажани кај проф.д-р Габриела Ракичевиќ и проф.д-р Симона Мартиноска

15/09/2015 - 14:35

Се известуваат студентите на II и III циклус студии дека испитите закажани кај проф.д-р Габриела Ракичевиќ и проф.д-р Симона Мартиноска се презакажуваат и ќе се одржат на ден 23.09.2015 (среда) со почеток во 12 часот.

Проф. д-р Габриела Ракичевиќ
Проф. д-р Симона Мартиноска

Резултати по Кривично процесно право

15/09/2015 - 11:52

Во прилог се резултатите од септемвриската сесија по Кривично процесно право:

РЕЗУЛТАТИ

Испитите кај Проф. д-р. Ангела Василеска

15/09/2015 - 11:37

Им се соопштува на студентите кои не беа во можност да ги полагаат испитите кај Проф. д-р. Ангела Василеска поради регулирање на праксата, дека ќе можат да го полагаат на ден 17.09.2015 четврток со почеток во 10ч.

Со почит,
Проф. д-р. Ангела Василеска

Соопштение за студентите кои полагаа Практична работа

15/09/2015 - 11:29

Им соопштува на студентите кои полагаа Практична работа на 11.09. дека објава на резултати од испитот ќе има на 22.09, а студентите само од ПРВА година ( Тур.Хрн.Гид.) кои не положиле, на дополнителен испит ќе можат да се јават на 25.09. во 14.00 часот. Студентите од другите студиски години кои испитот го пријавиле во Септемвриската  сесија, а поради непочитување на одредени стандарди не полагаа, да се јават за полагање на 25.09. во 16.00 часот.

Распоред за додипломски студии во учебната 2015/2016

14/09/2015 - 11:26

Во прилог се распоредите за настава за додипломски студии во учебната 2015/2016 година.

Резултати по МИС, Царинска Тарифа и Осигурување на Земјоделството

11/09/2015 - 13:29

Во прилог се резултатите од септемвриската сесија по МИС, Царинска Тарифа и Осигурување на Земјоделствотo:

Испити кај Проф. д-р Лилјана Баткоска

11/09/2015 - 12:06

Се известуваат студентите од (II) и (III) циклус на студии дека Испитите кај Проф. д-р Лилјана Баткоска ќе се одржат во истиот термин (14.09.2015), но од 11:00 часот

Предметен професор,
Проф.д-р Лилјана Баткоска

Конечни резултати од втор уписен рок

10/09/2015 - 15:09

Објавени се конечните резултати од вториот уписен рок за учебната 2015/2016, кои можете да ги погледнете за секоја од насоките соодветно.

Партнери