Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Сите испити кај Проф. Пеце Николоски

12/01/2016 - 10:30

Сите испити кај Проф. Пеце Николоски ке се одложат од 21.01.2016 г. и истите ке се одржат на 28.01.2016 год. во 09 часот.

Испитот по преметот Современи теории и системи за безбедност

24/09/2015 - 10:49

Се известуваат студентите од Втор Циклус на студии Безбедност и финансиска контрола, да испитот по преметот „Современи теории и системи за безбедност“  ќе биде одржан во Понеделник 28.09.2015 година во 11 часот.

Предметен професор,
Проф. д-р Томе Батковски
Проф. д-р Марјан Николовски

Испитот по преметот Методика на истражување на организиран финансиски криминал

24/09/2015 - 10:47

Се известуваат студентите од Втор Циклус на студии Безбедност и финансиска контрола, да испитот по преметот „ Методика на истражување  на организиран финансиски криминал“  ќе биде одржан во Понеделник 28.09.2015 година во 11 часот

Предметен професор,
Проф. д-р Марјан Николовски

                                                                                    

Резултати од испитот Практична Работа

22/09/2015 - 15:21

Резултати од испитот Практична Работа одржан на 11.09.2015

РЕЗУЛТАТИ

Предавањата по Деловна Психологија

22/09/2015 - 11:19

Им се соопштува на студентите на насоката менаџмент на услужен сектор кои во зимскиот семестар 2015 го слушаат предметот Деловна Психологија кај проф.д-р Лилјана Баткоска дека предавањата ќе се одржат во вторник (22.09.2015) од 11:00 часот во предвална (1).

 

Предметен професор,
Проф.д-р Лилјана Баткоска

Предавањата по Царински Систем

22/09/2015 - 11:01

Се известуваат студентите кои го слушаат предметот Царински Систем дека предавањата ќе се одржуваат секој вторник со почеток од 10:00 часот! 

ПРЕДМЕТЕН НАСТАВНИК,
ПРОФ. Д-Р ЈОВАНКА БИЛЈАН

Испитите кај проф. Д-р. Јованка Билјан

22/09/2015 - 10:56

Се известуваат студентите на II циклус на студии дека испитите закажани кај проф. Д-р. Јованка Билјан се презакажуваат и ќе се одржат на ден 28.09.2015 година (ПОНЕДЕЛНИК) во 11:00 часот.

ПРЕДМЕТЕН НАСТАВНИК,
ПРОФ. Д-Р ЈОВАНКА БИЛЈАН

Предавањата po предметите Културно Наследство и Заштина на Културното Наследство

21/09/2015 - 19:19

Им се соопштува на студентите дека ПРЕДАВАЊАТА по предметите КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО и ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО кај Проф. Д-р Сашо Коруновски се презакажуваат за ден 24.09.2015 - ЧЕТВРТОК во 08:30 ЧАСОТ, наместо на 23.09.2015 – среда.

Предметен наставник:
Проф. Д-р Сашо Коруновски

Резултати од испитите кај Проф.д-р Пере Аслимоски

21/09/2015 - 11:12

Резултати од испитите кај Проф.д-р Пере Аслимоски:

РЕЗУЛТАТИ

Уписи за повисока година за академската 2015/2016

19/09/2015 - 12:53

Се известуваат сите студенти дека уписот на повисока година за академската 2015/2016 год. Ќе започне од 21.09.2015 (понеделник) до 25.09.2015г. (петок), од 12-14 часот во службата за студентски прашања и тоа:

Предавања по предметот Деловно Комуницирање

19/09/2015 - 12:52

Се известуваат студентите кои во зимскиот семестар 2015/16 го слушаат предметот ДЕЛОВНО КОМУНИЦИРАЊЕ  кај Проф. д-р Лилјана Баткоска како задолжителен на ГИД или изборен на сите насоки дека предавањата ќе се одржуваат секој Четврток од 11:00ч во Предавална (1), започнувајќи од наредниот Четврток (24.09.205).

Партнери