Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Предавањето по предметот Финансиски менаџмент

19/02/2016 - 11:50

Предавањето по предметот Финансиски менаџмент кај проф. Д-р Климе Попоски ке се одржи на ден 20.02.2016 (сабота) во 12 и 30 часот.

Испитите по предметите на II (втор) циклус кај проф.д-р Јованка БИЛЈАН се одлагаат за 15.02.2016

10/02/2016 - 15:57

На барање на студентите, испитите по предметите на II (втор) циклус кај проф.д-р Јованка БИЛЈАН се одлагаат за 15.02.2016 (понеделник) во 10ч.

Проф.д-р Јованка БИЛЈАН

Предавања по предметот Осигурителни операции – практична работа

09/02/2016 - 16:20

Студентите кои го слушаат предметот Осигурителни операции – практична работа кај Проф. Д-р Трајче Латиноски предавања ке имаат на ден 12.02.2016 (петок) во 10 часот.

Проф. Д-р Трајче Латиноски

Предавања по КРИМИНАЛИСТИЧКА ПСИХОЛОГИЈА

09/02/2016 - 12:59

Се известуваат студентите кои во летниот семестар 2016 слушаат КРИМИНАЛИСТИЧКА ПСИХОЛОГИЈА кај Проф. д-р Лилјана Баткоска дека предавањата ќе се оджуваат секој Четврток од 11:00 часот во Амфитеатар, почнувајќи од 11.02.2016 (Четврток).

Предметен професор:
Проф.д-р Лилјана Баткоска Охрид, 09.02.2016

Предавања по МЕНАЏМЕНТ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ И ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ ВО ТУРИЗМОТ

09/02/2016 - 12:58

СЕ ИЗВЕСТУВААТ студентите кои во летниот семестар 2016 ги слушаат: МЕНАЏМЕНТ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ И ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ ВО ТУРИЗМОТ кај Проф.д-р Мирјана Секуловска дека предавањата ќе се одржуваат секој Понеделник од 12:00 часот, во Амфитеатар.

 

Предметен професор:

Проф.д-р Мирјана Секуловска Охрид, 09.02.2016

РЕЗУЛТАТИ од писмениот испит во јануарска сесија кај Проф.д-р Јованка БИЛЈАН

09/02/2016 - 02:58

РЕЗУЛТАТИ од писмениот испит во јануарска сесија 2016, Велес

НИТУ ЕДЕН СТУДЕНТ НЕ ПОЛОЖИЛ.

Предметен наставник

Проф.д-р Јованка БИЛЈАН

Си известуваат студентите дека закажаните термини за полагање на испитите  Современи тенденции во туризмот, Менаџмент на настани и слободно време и Современи теории во меѓународниот туризам на 2 и 3 циклус студии

09/02/2016 - 00:52

Си известуваат студентите дека закажаните термини за полагање на испитите 

  1. Современи тенденции во туризмот
  2. Менаџмент на настани и слободно време
  3. Современи теории во меѓународниот туризам

на 2 и 3 циклус студии се презакажуваат за 17.02.2016 год. во 12 часот.

Партнери