Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Биди креатор на својата иднина, учествувај на изборот за награда за социјално претприемништво 2016

21/03/2016 - 17:27

УКЛО ќе биде дел од мрежата на лиценцираниот избор за награда за социјално претприемништво 2016 (Social Impact Award 2016) што ќе им овозможи на нашите студенти да бидат креатори на својата иднина и ќе придонесат во развојот на општеството.

(I) колоквиум по БЕЗБЕДНОСТ ВО ТУРИЗМОТ кај Проф.д-р Пере Аслимоски

16/03/2016 - 01:45

Им се соопштува на сите студенти кои во летниот семестар 2016 слушаат БЕЗБЕДНОСТ ВО ТУРИЗМОТ кај Проф.д-р Пере Аслимоски дека (I) колоквиум ќе се одржи во Петок (25.03.2016) во 11:00 часот.

Повик за учество на натпревар за најдобар есеј

13/03/2016 - 02:23

Повик за учество на натпревар за најдобар есеј

Известување за студентите кои се пријавија за учество на СВЕТСКИОТ ФОРУМ ЗА ТУРИЗАМ 2017 (WTF 2017)

11/03/2016 - 02:20

Известување за студентите кои се пријавија за учество на

СВЕТСКИОТ ФОРУМ ЗА ТУРИЗАМ 2017 (WTF 2017)

Студентите :

Сликање за табло (апсолвенти)

04/03/2016 - 18:59

Почитувани апсолвенти,

Ве информираме дека сликањето за таблото ќе биде во периодот од 9ти 10ти 11ти и 14ти овој месец (март) од 09:00 до 17:00 часот во просториите на факултетот.

Цена на сликање е 850 денари (се плаќа на денот на сликањето) во која секој студент ќе добие: 1

  • 12(4х3) слики
  • 6(6х9) слики
  • 3(9х13) слики
  • 1(13х18) слика
  • 1 постер табло (20х30)
  • ЦД од апсолвентската прослава

Се молат студентите да носат бела кошула.

Со почит Студентски Парламент.

Предавања по Осигурителни операции – практична работа кај М-р Трајче Латиноски

03/03/2016 - 18:31

Студентите кои го слушаат предметот Осигурителни операции – практична работа кај М-р Трајче Латиноски предавања ке имаат на ден 04.03.2016 (петок) и 05.03.2016 (сабота)  од  10 часот.

Увид и запишување на оценки кај Проф.д-р Ивица Смиљковски

25/02/2016 - 13:35

Се известуваат студентите дека увид и запишување на оценки кај Проф.д-р Ивица Смиљковски ќе има на 29.02.2016год. во 12.00 часот.

Студентите коишто положиле испит по предметот Осигурување на земјоделството

25/02/2016 - 13:34

Студентите коишто положиле испит по предметот Осигурување на земјоделството на 26.02.2016 година (Петок) во 12 часот да донесат индекс кај Проф. Д-р Братислав Милошевиќ.

Предавањето по предметот Финансиски менаџмент

19/02/2016 - 11:50

Предавањето по предметот Финансиски менаџмент кај проф. Д-р Климе Попоски ке се одржи на ден 20.02.2016 (сабота) во 12 и 30 часот.

Партнери