XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector. It will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding.

Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

СООПШТЕНИЕ за предавањето по предметот Вовед во осигурување

06/10/2016 - 12:50

Предавањето по предметот Вовед во осигурување ке се одржи на ден 8.10.2016 год. (сабота) во 10 часот.

СООПШТЕНИЕ за РЕОСИГУРУВАЊЕ и ОСИГУРУВАЊЕ ВО ТУРИЗМОТ И УГОСТИТЕЛСТВОТО

05/10/2016 - 08:32

Се известуваат студентите кои ги избрале предметите РЕОСИГУРУВАЊЕ и ОСИГУРУВАЊЕ ВО ТУРИЗМОТ И УГОСТИТЕЛСТВОТО дека часовите ќе се изведуваат во ПОНЕДЕЛНИК од 9 часот во Предавална 4.

 

5.10.2016 година                                           Проф. Д-р Братислав Милошевиќ

Решение за прием на кандидати - Четврт Уписен Рок 2016-2017

28/09/2016 - 22:32

Запишувањето ќе се извршува на 29.09.2016

СООПШТЕНИЕ ЗА ПРЕДМЕТОТ ОРГАНИЗИРАЊЕ НА КОНГРЕСИ И СРЕДБИ

28/09/2016 - 13:40

Се известуваат студентите кои го избрале предметот Организирање на конгреси и средби на студиските програми Туризам, Хотелско-ресторански менаџмент, Менаџмент на услужен сектор и Гастрономија, исхрана и диететика да се пријават за евиденција кај проф.др.Иванка Нестороска најдоцна до 04.10.2016 кај М-р Климент Наумов. Часовите ќе се одржуваат во вторник со почеток во 09:00 часот.

 

27.09.2016                                                              проф.др.Иванка Нестороска

Одложување на часовите по англиски јазик

27/09/2016 - 09:06

Се известуваат студентите дека часовите по Англиски јазик на сите насоки се одлагаат за наредната недела. За надоместувањето на часовите студентите ќе бидат дополнително известени од предметниот наставник.

 

Со почит,                 

Проф.д-р. Ирина Петровска

 

Прелиминарна ранг листа за четврт уписен рок 2016/17

26/09/2016 - 20:00

Прелиминарната ранг листа за четврт уписен рок може да ја преземете од линкот што следи. 

Сите забелешки за прелиминарната листа може да ги доставите до Конкурсната комисија на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид

Известување за втори предавања - Проф.д-р ПЕРЕ АСЛИМОСКИ

26/09/2016 - 13:59

ВТОРИТЕ ПРЕДАВАЊА  ПО  ПРЕДМЕТИТЕ СОЦИОЛОГИЈА (задолжителен и изборен) И СОЦИОЛОГИЈА НА ТУРИЗМОТ ЌЕ СЕ ОДРЖАТ во ПЕТОК (30.09.2016) ВО 09:00 ЧАСОТ.

 

 

Предметен професор:

Проф.д-р Пере Аслимоски                                                                                                                                   Охрид, 26.09.2016

Партнери