XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector. It will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding.

Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

ИЗВЕСТУВАЊЕ - КПП-БФК-Охрид Термин за Анализа на случај (01.12.2016; 11:00h)

29/11/2016 - 13:25

Се известуваат студентите на студискaта програма „Безбедност и финансиска контрола“ - Охрид кои запишале повторување на предметна програма Кривично процесно право дека Aнализата на случај ќе се одржи на 01.12.2016 (четврток) во 11:00 часот.

Оваа самостојна (домашна) работа т.е. Aнализата на случај НЕ Е задолжителна активност.

Бодовите кои ќе ги освојат студентите преку Анализата на случај ќе бидат земени во предвид за јануарската испитна сесија.

 

Наставник:

вон. проф. д-р Катерина Крстевска

Резултати од првиот поправен колоквиум по предметот Информациски технологии

28/11/2016 - 08:39

Во прилог на оваа информација може да ги најдете резултатите од Првиот поправен колоквиум по предметот Информациски технологии одржан на 24.11.2016 кај Проф. д-р Цветко Андреески.

Известување за испитите на 2 циклус кај Проф.д-р Мирјана Секуловска

23/11/2016 - 15:36

СЕ ИЗВЕСТУВААТ студентите на II циклус дека Испитите кај Проф.д-р Мирјана Секуловска закажани за 01.12.2016 година во 17:00 часот, се презакажуваат за истиот датум, но од 12 : 00 часот.

 

Предметен професор:

Проф.д-р Мирјана Секуловска                                                                   

СООПШТЕНИЕ - СОЦИОЛОГИЈА КАЈ ПРОФ.Д-Р ПЕРЕ АСЛИМОСКИ

23/11/2016 - 13:48

ИМ СЕ СООПШТУВА НА СИТЕ СТУДЕНТИ КОИ ВО ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР 2016/2017 СЛУШААТ СОЦИОЛОГИЈА КАЈ ПРОФ.Д-Р ПЕРЕ АСЛИМОСКИ ДЕКА (I) ПОПРАВЕН КОЛОКВИУМ ЌЕ СЕ ОДРЖИ ВО Петок (25.11.2016) во 09:00 часот.

После одржувањето на поправниот колоквиум  во 10:00 часот започнуваат редовните предавања по предметот.

     

 

Охрид,23.11.2016                                                             

Предметен професор: Проф.д- р Пере Аслимоски

ПРЕЗАКАЖУВАЊЕ на Методологија на истражување на квалитетот во туризам и угостителство - Трет Циклус

22/11/2016 - 14:36

Предметот Методологија на истражување на квалитетот во туризам и угостителство кај Проф. Д-р Симона Мартиноска и Проф. Д-р Габриела Ракичевиќ на трет циклус се презакажува за ден 01.12.2016 (четврток во 10:30 часот)

Партнери