Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Соопштение за IV Уписен рок за учебната 2016/2017

23/09/2016 - 11:53

Се известуваат сите заинтересирани кандидати дека на 23.09.2016 во текот на целосното работно време ќе се одржи IV Уписен рок за учебната 2016/2017 во ФТУ.

Објавување прелиминарна ранг-листа 26.09.2016

Објавување решение за прием на кандидатите 28.09.2016

Запишување на кандидатите 29.09.2016

Соопштение за презакажување на предавање Вовед во осигурување

22/09/2016 - 20:03

Предавањето по предметот Вовед во осигурување ќе се одржи на ден 01.10.2016 (сабота) во 12 и 30 часот.

СООПШТЕНИЕ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА НЕПАРЕН СЕМЕАТАР ВО АКАДЕМСКАТА 2016/2017

22/09/2016 - 15:39

ЗАПИШУВАЊЕ НА НЕПАРЕН СЕМЕАТАР ВО АКАДЕМСКАТА 2016/2017 ГОДИНА ЗА СИТЕ СТУДЕНТИ ЌЕ СЕ ВРШИ ОД 26-30 СЕПТЕМВРИ 2016 ГОДИНА ВО СЛУЖБАТА ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА УПИС

СООПШТЕНИЕ за втор циклус за насоката Безбедност и финансиска контрола

21/09/2016 - 14:44

Се известуваат студентите од втор циклус на насоката Безбедност и финансиска контрола дека испитот по предметот Стратешки анализи и криминалистичко разузнавање се презакажува на 28.09.2016 година (среда) во 11 часот.

 

Од предметните професори

 

Партнери