Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector that will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic and the different thematic areas of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding; and financial services.

Посета на на Руската Царинска академија

Во периодот 27.10.2017 до 01.11.2017 Деканот на Факултетот за туризам и угостителство и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. д-р Сашо Коруновски, беа во посета на Руската Царинска академија. При посетата остварена е средба со Проректорот за меѓународна соработка, Проф. д-р Андреј Клоченко, Деканот на студиската програма Царина Проф. д-р Игор Сергеев, како и Ректорот на академијата Проф. д-р Владимир Мантусов. Ректорот Проф. д-р Сашо Коруновски и Ректорот на Руската царунска академија Проф. д-р Владимир Мантусов потпишаа договор за соработка помеѓу институциите.

Информација за учество на Форум 16+ 1

Oд 14 до 16 септември во Подгорица, се одржа Форум 16+1 за соработка помеѓу Народна Република Кина и 16 држави од Централна и Источна Европа. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола е активен учесник на овој форум. Во рамки на Форумот се потпиша договор за креирање на 16+1 Унија на Колеџи од областа на туризмот во која учествува и Факултетот за туризам и угостителство - Охрид. Оваа иницијатива е поддржана од страна на Владата на Народна Република Кина. 

Посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид од амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар

На 21.06.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беше амбасадорот на ЕУ во Република Македонија Самуел Жбогар со претставници на Делагацијата на ЕУ во Македонија, како и делегација на општина Охрид на чело со градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески. 

Посета на претставници од Руската академија за Царина

На 29.05.2017 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид беа професори од Руската Царинска академија. Остварија средба со Деканот на Факултетот, Проф. д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола и со раководителот на студиската програма Царина и шпедиција Проф. д-р Вера Караџова. На состанокот беа разгледани можностите за идна соработка и беше разгледан текстот на договорот за соработка што ќе биде потпишан дополнително.

Огласна табла

Одложување на испити кај Проф. Д-р Васко Речкоски

15/11/2016 - 14:09

Испитите по предметите Анализа на ризикот во осигурувањето и Статистички методи во усложен сектор кај Проф. Д-р Васко Речкоски на сите насоки кои се закажани на ден 16.11.2016 год. во 14 часот се презакажуваат за на ден 28.11.2016 година (понеделник) во 12 часот.

Охрид
15.11.2016 год.
Проф. Д-р Васко Речкоски

Резултати од првиот колоквиум по предметот Информациски технологии

15/11/2016 - 09:53

Резултатите од првиот колоквиум по предметот Информациски технологии, одржан на ден 10.11.2016 се дадени на следниот линк.

ИЗВЕСТУВАЊЕ за ЧЕТВРТ УПИСЕН РОК на Втор Циклус Студии

14/11/2016 - 12:42

Се известуваат заинтересирани кандидати за запишување на Втор Циклус на студии на ФТУ дека ЧЕТВРТ УПИСЕН РОК ќе се одржи на 21.11.2016, 22.11.2016 и 23.11.2016.

Запишувањето на примените кандидати ќе биде на 30.11.2016.

СООПШТЕНИЕ ЗА предмет РЕОСИГУРУВАЊЕ - I Колоквиум

07/11/2016 - 12:53

Се известуваат студентите од Охрид, III година (V семестар) кој го имаат избрано предметот РЕОСИГУРУВАЊЕ дека I Колоквиум е закажан на ден 14.11.2016 год. (Понеделник) во 9 часот, Предавална 4 или Амфитеатар.

Предметен наставник,

Проф. Д-р Братислав Милошевиќ

 

Партнери