Комеморативна седница по повод ненадејната смрт на Проф. Д-р Јован Стојаноски

По повод ненадејната смрт на Проф. Д-р Јован Стојаноски, Градоначалник на Општина Охрид, Факултетот за туризам и угостителство – Охрид организира Комеморативна седница во понеделник, 17.12.2018 со почеток во 09:00 часот. На седницата збор ќе земат Деканот на факултетот, Проф. Д-р Цветко Андреески, Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Проф. Д-р Сашо Коруновски и Проф. Д-р Климе Попоски, Претседател на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија во осигурувањето на Република Македонија. 

 

 

На 6.12.2018 во просториите на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид, се одржа форум на тема: Стратешки развој на туризмот и ефектите на државната политика за негова поддршка

Форумот се организира од страна на Стопанската комора на Македонија во рамките на Проектот на УСАИД: „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, четиригодишен проект финансиран од УСАИД Македонија, имплементиран од „ЕПИ Центар Интернационал“ во соработка со Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, Стопанската комора на Северозападна Македонија и Сојузот на стопански комори на Македонија.

Награди добиени на меѓународниот гастрономски натпревар ГАСТРОМАК 2018

Во периодот 9-11 октомври 2018 година, на меѓународниот гастрономски натпревар ГАСТРОМАК 2018 учествуваа студенти од Факултетот за туризам и угостителство како натпреварувачи и како учесници на мастер класови од познати готвачи. Нашите студенти освоија две медалји и пехар. На ГАСТРОМАК 2018 учествуваа:

 

Проф. д-р Васо Цуцулески и студентите:

 

Ивица Андрески

Даниел Здравески

Катерина Наковска

Рубин Цветаноски

Александар Фармакоски

Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030 - УЧЕЊЕ 2030

Во рамките на ЕРАЗМУС + Програмата од клучната акција 2 – Соработка за иновации и размена на добри практики - Акција:  Стратешко партнерство за високо образование, УКЛО е дел од Конзорциумот на проектот "Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030"-УЧЕЊЕ 2030. 

 

 

 

Основната цел на овој проект е Подготвување на наставниот кадар во високото образование  согласно предвидените промени што треба да се случат во образованието до 2030 во ЕУ имајќи ги во предвид зголемените потреби за индивидуално учење на студентите.

Посета - Универзитет Ополев Полска

На 08.05.2018 во посета на ФТУ беше делегација од Ун. во Ополе Полска. Беше остварена размена на искуства. Г-ѓа Халина Паалмер-Пистарк како Еразмус коордунатор размена искуства и можности со Проф. Д-р Ирина Петровска, Еразмус коордунатор за ФТУ  

Продеканот на ФТУ учествуваше на настанот Модел на Светска Царинска Организација во Руската Царинска Академија

Продеканот на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со двајца претставници од студентите учествува на настанот Модел на Светска Царинска Организација во Руската Царинска Академија. Продеканот одржа и предавање на тема Светска Царинска Организација пред студентите на академијата. 

Огласна табла

СООПШТЕНИЕ ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛНА ПРАКСА – МЕНАЏМЕНТ ВО УСЛУЖЕН СЕКТОР

11/05/2018 - 11:31

Се известуваат студентите од насоката МЕНАЏМЕНТ ВО УСЛУЖЕН СЕКТОР дека на 12.05.2018 година (понеделник) со почеток во 12:00 часот ќе се спроведи распоредување за обавување на практична работа.

Присуството е задолжително за сите студенти од насоката МЕНАЏМЕНТ ВО УСЛУЖЕН СЕКТОР кои имаат запишано парен семестар.

ИЗВЕСТУВАЊЕ - ЦАРИНА И ШПЕДИЦИЈА

10/05/2018 - 14:40

Се известуваат студентите од насоката ЦАРИНА И ШПЕДИЦИЈА дека на 17.05.2018 година (четврток) со почеток во 12:00 часот ќе се одржи обука/клиничка настава за спроведување на практичната работа во летниот семестар 2017/2018 година. Во истиот термин ќе се спроведи и распоредување за обавување на практичната работа.

Присуството е задолжително за сите студенти од насоката ЦАРИНА И ШПЕДИЦИЈА кои имаат запишано парен семестар.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД СТУДИСКА ПРОГРАМА ТУРИЗАМ ЗА ПРАКСА

10/05/2018 - 11:25

Во понеделник, 14 мај 2018 година во 12 часот ќе се дефинира крајниот распоред за пракса по објекти. Присуството е задолжително за сите студенти.

 

Проф. др Иванка Нестороска

Посета - Универзитет Ополев Полска

10/05/2018 - 10:04

На 08.05.2018 во посета на ФТУ беше делегација од Ун. во Ополе Полска. Беше остварена размена на искуства. Г-ѓа Халина Паалмер-Пистарк како Еразмус коордунатор размена искуства и можности со Проф. Д-р Ирина Петровска, Еразмус коордунатор за ФТУ  

Термин за полагање втор колоквиум - Социјална патологија

08/05/2018 - 11:56

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ СТУДЕНТИ КОИ ВОЛЕТЕН СЕМЕСТАР 2017/2018СЛУШААТ СОЦИЈАЛНА ПАТОЛОГИЈА  КАЈ ПРОФ. Д-Р ПЕРЕ АСЛИМОСКИ  дека вториот колоквиум ќе се одржи во Четврток(17.05.2018 година) во 09:00 часот.

 

Предметен професор:                                                                                           

Проф.д- р Пере Аслимоски

Соопштение за пракса - Осигурување

07/05/2018 - 14:32

Се известуваат студентите од I, II и III година насока Осигурување дека според наставната програма на Факултет за туризам и угостителство – Охрид, предвидено е изведување на задолжителна пракса во соработка со компаниите за осигурување во Република Македонија во периодот од 15.05-15.06.2018 година.

Списоци за пракса насока ГИД и ХРМ

07/05/2018 - 13:37

Ова се конечните списоци за пракса. Последни приговори ќе се примаат во четврток (10.05.2018) од 10-11 часот.

Со почит,

проф. Симона Мартиноска

 

ГИД I

ГИД II

ГИД III

ХРМ I

Povik E+ 2018/2019

07/05/2018 - 13:31

Партнери