Награди добиени на меѓународниот гастрономски натпревар ГАСТРОМАК 2018

Во периодот 9-11 октомври 2018 година, на меѓународниот гастрономски натпревар ГАСТРОМАК 2018 учествуваа студенти од Факултетот за туризам и угостителство како натпреварувачи и како учесници на мастер класови од познати готвачи. Нашите студенти освоија две медалји и пехар. На ГАСТРОМАК 2018 учествуваа:

 

Проф. д-р Васо Цуцулески и студентите:

 

Ивица Андрески

Даниел Здравески

Катерина Наковска

Рубин Цветаноски

Александар Фармакоски

Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030 - УЧЕЊЕ 2030

Во рамките на ЕРАЗМУС + Програмата од клучната акција 2 – Соработка за иновации и размена на добри практики - Акција:  Стратешко партнерство за високо образование, УКЛО е дел од Конзорциумот на проектот "Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030"-УЧЕЊЕ 2030. 

 

 

 

Основната цел на овој проект е Подготвување на наставниот кадар во високото образование  согласно предвидените промени што треба да се случат во образованието до 2030 во ЕУ имајќи ги во предвид зголемените потреби за индивидуално учење на студентите.

Посета - Универзитет Ополев Полска

На 08.05.2018 во посета на ФТУ беше делегација од Ун. во Ополе Полска. Беше остварена размена на искуства. Г-ѓа Халина Паалмер-Пистарк како Еразмус коордунатор размена искуства и можности со Проф. Д-р Ирина Петровска, Еразмус коордунатор за ФТУ  

Продеканот на ФТУ учествуваше на настанот Модел на Светска Царинска Организација во Руската Царинска Академија

Продеканот на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со двајца претставници од студентите учествува на настанот Модел на Светска Царинска Организација во Руската Царинска Академија. Продеканот одржа и предавање на тема Светска Царинска Организација пред студентите на академијата. 

XIV International Scientific Conference on Service sector INSCOSES 2018, Ohrid 14-15 September 2018

Faculty of Tourism and Hospitality Ohrid is organizer of the XIV International Scientific Conference on Service sector. It will be held in Ohrid on 14-15 of September, 2018. The aim of the Conference is to stimulate open discussions between experts, practitioners, researchers, scholars and academia on various aspects of services sector development. Participants can submit review and research papers related to the conference main topic of the conference related to tourism and hospitality; insurance; customs and freight forwarding.

Доделување на дипломи на ФТУ

Денес на Факултетот за туризам и угостителство - Охрид со почеток во 12 часот се одржа промоција на 108 нови дипломирани студенти од Факултетот за туризам и угостителство - Охрид и двајца магистри. На промоцијата пред се обрати деканот на факултетот. Во текот на доделувањето на дипломи посебно беше промовиран најдобриот студент од генерацијата, Радмила Матеска од студиската програма туризам која има просечна оценка од 9.97. Најдобриот студент од ФТУ беше промовиран и на Универзитетската промоција на најдобри студенти во Битола. 

Огласна табла

СООПШТЕНИЕ - Испити на насока БФК

23/01/2018 - 15:41

Испитите кај проф д-р Марјан Николовски на насока БФК ќе се одржат на 01.02.2018 година во 11 часот.

Испитите кај проф д-р Искра Малетиќ на насока БФК ќе се одржат на 01.02.2018 година во 11 часот.

Испитите кај проф д-р Светлана Николовска на насока БФК ќе се одржат на 31.01.2018 година во 11 часот.

Испитите кај проф д-р Пеце Николовски на насока БФК ќе се одржат на 01.02.2018 година во 09 часот.

Испитите кај проф д-р Злате Димовски на насока БФК ќе се одржат на 31.01.2018 година во 11 часот.

Известување за II циклус на студии - Проф.д-р Мирјана Секуловска

23/01/2018 - 10:55

Почитувани студенти,

Ве известуваме за промена на часот за полагање на предметот Е-бизнис на втор циклус на студии од 17:00 за во 12:00 часот на 14.02.2018 (Среда).

 

 

Предметен професор:

Проф.д-р Мирјана Секуловска

СООПШТЕНИЕ за испит кај проф. Д-р Лилјана Баткоска II и III циклус

22/01/2018 - 14:16

Се известуваат студентите на II и III циклус студии коишто полагаат испит кај проф. Д-р Лилјана Баткоска дека испитите ќе се одржат на 05.02.2018 година во 11 часот.

 

Од предметниот професор

СООПШТЕНИЕ од Проф. Д-р Катерина Ангелевска Најдеска

22/01/2018 - 13:39

Консултациите за студентите што требаше да се јават на 24.01.2018, се презакажуваат на 31.01.2018 во 12:00 часот.

 

Со почит,

Проф. Д-р Катерина Ангелевска Најдеска

СООПШТЕНИЕ за предметите кај Проф д-р Ивица Смиљковски

22/01/2018 - 13:13

Испитите кај проф д-р Ивица Смиљковски ќе се одржат на 29.01.2018 година во 12 часот.

СООПШТЕНИЕ за предметите кај Проф. д-р Јове Кекеновски

22/01/2018 - 13:13

Предметите кај Проф. д-р Јове Кекеновски се одложуваат од 31.01 за 09.02 со почеток во 10часот.
 

Со почит,
 

Проф. д-р Јове Кекеновски

Резултати од ПИСМЕН испит Германски кај Проф. Елена Цицковска

18/01/2018 - 12:59

Резултати од ПИМЕН испит по ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК Одржан на 15.01.2018 година кај Доц. д-р Елена Цицковска

 

Писмениот испит не го положи ниту еден кандидат

 

Предметен наставник

Елена Цицковска

Соопштение ИСПИТИ кај проф. Д-р Ангела Василеска

18/01/2018 - 12:58

ИСПИТИТЕ ВО ЈАНУАРСКА СЕСИЈА КАЈ ПРОФ. Д-Р АНГЕЛА ВАСИЛЕСКА СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗА ДЕН 25.01.2018 ГОДИНА (ЧЕТВРТОК) И ТОА:

  •  ВО 10 00 ЧАСОТ - ЕНОЛОГИЈА, НУТРИЦИЗАМ И ДИЕТЕТИКА
  •  ВО 12 00 ЧАСОТ - ПОЗНАВАЊЕ НА СТОКИ СО НАУКА ЗА ИСХРАНА И ЦАРИНСКО ПОЗНАВАЊЕ НА СТОКАТА

ПРЕДМЕТЕН НАСТАВНИК
ПРОФ. Д-Р АНГЕЛА ВАСИЛЕСКА

Партнери